U bent hier: Home / Thema / Verkiezingen / Elektronisch stemmen

Elektronisch stemmen

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er nog maar één manier om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, voor alle gemeenten: het elektronische stemsysteem met papieren print.

Dit nieuwe systeem werd ontwikkeld op vraag van het Brusselse Parlement om tegemoet te komen aan de kritiek over het gebrek aan transparantie van het huidige systeem.
 

Het stemsysteem werd voor het eerst gebruikt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in de gemeenten Sint-Gillis en Sint-Pieters-Woluwe en sinds 2018 uitgebreid tot alle gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De integriteit en de veiligheid van de stemming zijn gewaarborgd, en laat toe het vertrouwen van de kiezer te winnen door de mogelijkheid tot directe democratische controle. Voortaan zal de kiezer, nadat hij zijn stem heeft bevestigd, een papieren stembiljet krijgen (met een streepjescode en een leesbare print van de uitgebrachte stemmen) dat hij kan controleren om zich ervan te vergewissen dat de afgedrukte stem overeenstemt met de stem die hij op de computer heeft uitgebracht.​

Video: hoe stem ik elektronisch?

[Lees meer]

Wettelijk basis:

Ordonnantie van 12 juli 2012  houdende de organisatie van de elektronische stemming voor de gemeenteraadsverkiezingen